miercuri, 1 aprilie 2009

NLP si puterea cuvintelor

In momentul in care am inceput studiul NLP ca Practitioner am stiut care este definitia care pentru mine exprima cel mai mult: NLP este studiul structurii experientei subiective - John Grinder, Richard Bandler.

Si asta pentru ca pana atunci cautasem sa identific structurile experientelor prin care treceam… sau pe langa care treceam. Cum e mai greu sa-ti analizezi si sa-ti interpretezi propriile experiente decat pe ale altora am recurs la ajutorul literaturii; iar cel mai mult m-a inspirat literatura SF, unde experientele imaginate au maximum de subiectivitate (iar acela era genul pe care il citeam cel mai intens in perioada in care incepusem sa-mi pun intrebari despre structura experientelor).

Am sa iau cateva exemple care m-au intrigat in momentul in care am cautat sa le descifrez si m-au umplut de entuziasm in momentul in care am citit una din primele carti despre NLP traduse la noi, ,,Putere nemarginita” a lui Anthony Robbins.
Un prim exemplu este cel al unei povestiri care m-a impresionat in mod special, fara a intelege pe moment de ce; logic ii intelesesem mesajul – nu acela avusese impact, ci cuvintele folosite pentru crearea cadrului in care acel mesaj sa fie transmis si receptionat. Asa ca m-am apucat sa subliniez cuvintele pe care le consideram maxim incarcate de sens. Le-am subliniat si am inchis cartea, nu stiam ce sa fac mai departe cu ele.
Apoi, am descoperit cateva povestiri care aveau un aer comun, desi aveau subiecte diferite si erau scrise de autori diferiti; ei bine, elementul comun era faptul ca aveau acelasi traducator.
Iar experienta care m-a facut sa-mi dau seama cel mai clar de impactul cuvintelor folosite a fost gasirea unei povestiri tradusa separat de doi traducatori diferiti! Intr-una din variante imi placea foarte mult, celalata nu-mi spunea nimic.

Cu ce m-a ajutat cartea lui Anthony Robbins? In capitolul despre farmecul raportului am citit liste de cuvinte specifice celor trei sisteme de principale de reprezentare : vizual, auditiv, kinestezic. Mi-a fost clar / mi-a picat fisa / m-am prins / am inteles cum stau lucrurile (in propozitie am folosit expresii specifice diferitelor sisteme de reprezentare pentru a fi mai clara / a vorbi pe limba fiecaruia / a intra in contact cu fiecare / a explica pentru toata lumea).
Am verificat lista de cuvinte subliniate in prima povestire: corespundeau in proportie de 70% sistemului meu de reprezentare preferat; traducatorul meu preferat are acelasi sistem de reprezentare dominant si e firesc sa presupuneti ca in cazul povestirii pe care o citisem in doua traduceri diferite, varianta preferata era tradusa cu cuvintele cu maxim impact asupra mea, iar cealalta varianta folosea sinonime dintr-un sistem de reprezentare diferit.

Intelegerea puterii cuvintelor de a structura perceperea si reprezentarea realitatii m-a facut sa aleg in continuare NLP, iar studiul practic al NLP m-au convins ca, o data structura cunoscuta, poate fi folosita sau depasita dupa dorinta. Iar daca dorinta este structurata ca obiectiv, urmarit cu acuitate si flexibilitate, indeplinirea ei se realizeaza in modul cel mai firesc si mai natural.

6 comentarii:

ajnanina spunea...

Mugur, dorinta ta e perfect ecologica...
o poti ajuta sa-si aminteasca de tinerete, sa se bucure si sa danseze... de care parte a strazii doreste :)

ajnanina spunea...

cei mai multi oameni au nevoie sa li se puna intrebarile potrivite... :)
iar intrebarea ,,ce iti doresti? " e una din cele mai minunate...
suntem plini de comori care pot sa iasa la suprafatza in momentul in care cineva ne pune o intrebare...

gabi spunea...

Mai minunatilor,
ia uite ce adevaruri se releva aici... :)
Va imbratisez pe amandoi cu gandul meu bun :)

gabi spunea...

Mugur,
mie imi place sa traversez mereu strada; chiar daca am mai facut-o de o mie de ori, fiindca de fiecare data este altfel si astfel ma imbogatesc senzorial,spiritual, poate si fizic :)

ajnanina spunea...

Gabi, aici adevarurile isi arata doar varfurile :)
bazele sunt de celalalte parti ale strazilor... :)

gabi spunea...

Mugur,
daca nu vrei sa ajuti babuta care se odihneste, in mod sigur copiii sunt dornici sa traverseze, dar sunt si neatenti :) Deci merita atentia ta (unii am ramas si acum copii mari)
Mult succes, Mugur,
te sustinem !