duminică, 5 aprilie 2009

prizonieri in propriile povesti: contractele sufletului

sursa imagine

urmatoarele fragmente sunt citate din cartea lui Alberto Villoldo, ,,Sa refacem trecutul si sa vindecam viitorul, prin recuperarea sufletului"


,,Contractele Sufletului sunt legaminte pe care le facem pentru a supravietui unei crize si care ne permit sa facem fatza unei situatii dureroase, pentru care, aparent, nu exista solutie. (...) Contractele sufletului pot lua forma unor promisiuni pe care ni le facem noua insine ( De astazi inainte voi face ... ) ..."

,,Cel mai adesea, aceste promisiuni sunt facute in tacere si onorate fara nici o discutie - sau chiar cu constiinciozitate - foarte multi ani la rand. Si, cu toate ca ele e posibil sa fi functionat bine in perioada in care am fost raniti, pentru a ne crea o stare de siguranta, intr-o lume pe care o consideram nesigura, ele se trensforma in sursa credintelor noastre limitatoare despre abundenta, intimitate, iubire si succes. Cu alte cuvinte, un singur contract al sufletului va genera zeci de credinte limitatoare."

,, ... suntem rareori constienti de costul contractelor noastre, pana cand pretul pe care-l cer devine exorbitant."

,, ... chiar si dupa ce ne vom intreba: ,,De ce fac asta?", s-ar putea sa treaca ani pana cand vom deveni suficient de constienti de contractele sufletului nostru, pentru a le rescrie. Adevarata transformare poate aparea doar atunci cand ne revedem obligatiile si le inlocuim pe cele vechi, pana inlocuim credintele limitatoare cu altele noi, care ne permit sa traim o viata plina de sens."

,,Chiar daca a constientiza contractele personale ale sufletului insemna a face primul pas catre a le transforma, nu trebuie sa asteptam un moment de criza pentru a incepe sa facem schimbari, ci putem renegocia termeni mai favorabili, inainte ca lumea noastra sa se intoarca cu susul in jos."

,,Rescrierea contractelor sufletului sau anularea lor este o forta eliberatoare, care ne permite sa dezvoltam un sistem de credinte deschis la ambele capete, ceea ce ne va duce la noi experiente de viata si la noi legaminte - si care e posibil chiar sa ne salveze viata."

7 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Mi-a plăcut în mod deosebit ultimul pasaj...

ajnanina spunea...

desigur, pentru ca daca celelalte iti explica inlantuirea, acesta iti arata eliberarea :)
sau nu...

Mikka spunea...

Grazie pentru reamintire! :))
Acum in vin in minte doua momente cruciale din viata mea, in care am rescris. Primul, chiar cu anularea a ceea ce fusese. Un soi de reinstalare, cu stergerea totala. Un soi, fiindca de-tot-de-tot nu am facut. Dar rescrierea a fost intr-adevar eliberatoare si generatoare de... enorm de multe, din care s-au dovedit a fi TOATE bune. Desi initial nu le vedeam asa... Si da, primul chiar mi-a salvat viata.

Acum prefer sa fac schimbarea fara a mai astepta sa intru in criza... :)) Ceea ce doresc tuturor!

Kami spunea...

O daaaa, este un lucru de care am si eu nevoie. La fel ca si Mikka imi vin in minte momente in care am facut asta si transformarile uluitoare care au avut loc dupa aceea in viata mea.
Tind sa fiu foarte loiala deciziilor pe care le iau si oamenilor din viata mea, iar uneori contractele expirate imi pot crea probleme :)

ajnanina spunea...

Mikka, Kami (acum vad ce simetric suna numele voastre)
da, avem posibilitatea sa scriem si sa rescriem, negociind in primul rand cu noi insine :)
si semnand cu adevaratele noastre nume, in numele nostru, castigam in fatza oricarei masti :)

pe parcursul saptamanii trecute mi-am renegociat si eu termenii unui contract mai vechi (dar care mai avea inca sange proaspat pe el :))
taare bine a fost... :))

Daiana Prundurel spunea...

Nu am agreat nicioadata semnarea contractelor.De nici un fel... Pur si simplu nu mi-a placut obligativitatea lor.Imi place sa fiu libera, nici sa le rescriu, nici sa le aulez. Sa traiesc dupa cum simt.Uneori e o dezordine cumplita in viata mea din aceasta cauza.Alteori e o mare liniste si armonie tocmai din aceasta cauza.Nu imi place sa-mi iau angajamente care nu stiu daca voi reusi sa le respect cu toate ca incerc sa imi propun sa urmez anumite directii dar fara puterea legamantului contactual:)Daca totusi se intampla sa scriu contracte,le simt ca pe o povara si atunci anularea lor e tot ce poate fi mai dulce pe lume:)
Am insirat aici prostioarele care mi-au trecut prin minte si sunt putin pe langa subiect. Am inteles perfect ceea ce ai vrut sa transmiti iar continutul e minunat si "eliberator:)"Mi-a placut mult ideea ca, "... suntem rareori constienti de costul contractelor noastre, pana cand pretul pe care-l cer devine exorbitant."

Janina, ce mai tura-vura,de fapt intrasem sa-ti spun doar ca mi-e dor de tine si imi doresc sa te revad.Atat:)Pupici, Daiana

ajnanina spunea...

bine ai venit, draga mea, e normal ca sufletul tau de artist sa le suporte greu :)
vedem noi cum ne vedem saptamana asta...
detalii pe mail :)