marți, 3 martie 2009

adevaratul nume


am recitit zilele trecute ,,Un vrajitor din Terramare" / ,,A Wizard of Earthsea" -Ursula K. Le Guin, am revazut filmul. imi strang resurse din povesti...
ceea ce a fost cel mai important pentru mine de invatat de aici a fost despre adevaratul nume si despre puterea pe care o ascunde.
adevaratul nume e cel care are concentrata in el toata puterea noastra, iar cel care il cunoaste are acces la ea.
poate fi numele de botez, de familie, de initiere, porecla, un nick-name, o eticheta, indicele functiei, particula nobiliara... numele secret cu care te alinta sufletul pereche... sau nici unul dintre acestea, ceea ce inseamna ca o parte din puterea pe care o ai iti e inca necunoscuta si inca inaccesibila.
cunosterea adevaratului nume si accesul la puterea ascunsa in el se face intrand in zona necunoscuta - ultimul ochi de fereastra - fereastra Johari (in desenele de aici, fereastra 3).
accesul se face prin autodezvaluire, prin acceptarea feed-back-ului si prin initiere...

19 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Ursua K Le Guin scrie excelent, toate cărţile ei sunt o încântare. În ceea ce priveşte numele ar putea să fie chiar el legat de ceea ce ni se întâmplă în viaţă? Au numele şi destinul nostru vreo legătură? Dacă este aşa, atunci meditez câteva minute: ce-aş fi fost acum dacă m-ar fi chemat, de exemplu, Florin?!

ajnanina spunea...

Florin
(cum te simti daca ti se spune asa ?:)))

eu mi-am cautat multa vreme un nume care sa mi se potriveasca.
ajnanina e cel care ma reprezinta cel mai bine. si cu toate astea, mai am inca putere risipita in alte nume. cand o sa o strang toata la un loc, va suna altfel, desi vor fi aceleasi litere insirate :))

Mugur spunea...

Se mai intampla ca o anumita masca sa iti aduca si un nume, o eticheta care se lipeste de tine si se integreaza in sinele inferior sau superior. Sincer sa fiu nu stiu daca un singur nume reuseste sa stranga in el toata puterea noastra. De exemplu, pentru unii sunt Mugur, in schimb pentru altii sunt prieten, amic, cunostinta, specialist in..., coleg, coach, vecin, unchi, nas, etc. Si mi-e bine asa, nu as vrea sa amestec in acelasi bol supa cu felul principal si cu desertul :)

ajnanina spunea...

Mugur

in povesti se poate, pentru ca povestea e concentrata si centrata pe o singura linie de destin :)

si povestile s-au scris pe vremea cand oamenii faceau mai putine lucruri in viata :)

povestea (si filmul) se refera aici la numele care te duce spre implinirea destinului principal...

Mugur spunea...

Ajnanina, chiar si in povesti eroii au mai multe nume :) De exemplu, Imparatul Rosu este imparat pentru supusi, tata pentru Printesa si frate pentru Imparatul Verde.

Si oricare din numele astea il duc pe Imparatul Rosu spre implinirea propriului destin, in conexiune cu fiecare din personajele cu care interactioneaza...

ajnanina spunea...

da.
am sa-ti dau filmul, daca nu l-ai vazut inca, pentru ce nu am stiut sa exprim aici :)

Mugur spunea...

Super! Nu am vazut filmul! Asa ca saru' mana!

ajnanina spunea...

:)
cu drag... iti intind si obrazul...

despre nume, o intamplare: am o fosta colega, pe numele sau de botez Ionica.
de cum a putut lua decizii, si-a spus Ioana.
la un moment dat, cand un baiat s-a indragostit de ea, a intrebat-o, cu drag, nestiind povestea: ,,pot sa iti spun Ionica?" ei bine, n-a putut. mintea ei nu a acceptat reintoarcerea, nici macar cu dragoste, la numele care nu i-a placut...
acum e in continuare Ioana, sotul ei (care nu e baiatul acela) o iubeste cu acest nume :))

ajnanina spunea...

si tot dintr-un film, ,,Povestea unui cavaler" (am sa caut numele adevarat al filmului :)) sau un link) , mi-a ramas o idee-forta: ca luptand sub propriul nume, poti sa muti stelele!

Darael spunea...

Problema nu este sa iti descoperi numele. Si nici macar sa ai acces la "putere" (banuiesc ca doar la putere se gandesc toti cei care-si cauta numele).

Problema este ce faci cu numele tau.
Si ce faci cu puterea ta. Si cu responsabilitatea ce decurge din accesul la acea putere.

Offtopic: aistia cu bloggerul ma seaca cu aceste cuvinte indescriptibile pe care trebuie sa le scriu ca verificare.

ajnanina spunea...

sorry, am sa le scot.
mie imi plac aceste cuvinte, si sincronicitatile care apar legate de unele postari...

ajnanina spunea...

Darael

puterea... da
dar nu neaparat puterea asupra celorlalti
ci puterea asupra propriului destin, autonomia, integralitatea si integritatea.
cred. sper.

Mikka spunea...

Heeee... Cand am aflat unul din numele mele am avut o uriasa schimbare in viata. Inca decurg multe din asta, minunatii in fel si fel de forme. Aflare asa cum zici tu, Ajnanina, prin autodezvaluire, acceptare feed-back si intiere... :)) (fix printr-o fereastra ca fereasta 3)
Fara sa-mi fie teama ca mi-ar putea lua cineva puterea :)), caci nu spun tot ce contine "cartusul" meu :)), imi place sa ma regasesc un pic in numele tau, draga Darael... Si la mine, unul din nume contine Ra-EL... :)) Si sunt convinsa ca avem multi frati de nume :))))

Daiana Prundurel spunea...

Ajnanina,
cum iti dau "cana fara nume?:)" Poti sa-mi dai un semn pe mail?
Pupici.
PS.Desi cunosc personal forta numelui
m-ai facut curioasa sa vad filmul:) As citi povestea dar stau prost cu timpul:)

ajnanina spunea...

am sa iti dau filmul :)

Rodica Botan spunea...

Nu stiu daca are sau nu sens in context...mi-am amintit insa ca in cer oamenii vor primii un nume nou. Cred ca asta e motivul pentru care calugarii si calugaritele cind incep viata lor de calugarie isi schimba numele. Poate ca ideea nu este noua...

Cred ca ideea este Biblica. Acolo spune sa cerem in rugaciune in Numele Domnului Isus...pentruca numele Lui are putere.

Apoi cite lucruri nu se fac in societate in numele unui om politic sau altul...

O functie de pilda adauga ceva la numele tau, nu? Cind te cheama Ion Cutare...sau daca este Domnul Doctor Docent Conferentiar Inginer Ion Cutare, nu este acelasi lucru...

Sorry daca m-am intins prea mult. Mi s-a parut insa ca si in afara cartii, ideea adusa are loc sa se extinda un pic...

ajnanina spunea...

bine ai venit, Rodica!

asa este, la viata noua nume nou.
chiar daca viata incepe / sau reincepe aici sau dincolo...

si orice parte de nume adaugat ne modifica putin... in masura in care ne identificam cu ea...

Carol spunea...

cred ca are o anumita importanta ptr traiectoria vietii posesoruluiacelui nume,ex nume ciudate cum ar fi CEAUSESCU,este format din doua bucati ceau-sescu,in istoria de trista amintire a personajului vedem ca ceau sa manifestat in viata lui prin semnul cu mana,asta pe o parte si pe partea cealalta,escu nu stiu de la ce se trage dar impinge acea persoana intr-o functie de conducere mare,ILIESCU,BASESCU,cred ca or mai fi si altii.Cred personal ca orce interventie in numele unei persoane dupa casatorie sau din vari motive atrage dupa sine o modificare in comportamentul ,persoanei respective,este un subiect foarte interesant asemanator posesorilor de animale de companie care au animalele foarte asemanatori cu fiinta lor launtrica,am constata asta fotografiind diferiti clienti si animalele lor.

ajnanina spunea...

bne ai venit, Carol...
un nume regal :))
pentru un destin asemenea :)))