miercuri, 5 ianuarie 2011

recuperatorul (5)

sursă imagine

Am în palmă perla culeasă pentru el, împreună cu el. Nu, m-am coboarât atunci. Am preferat să par laşă, dar să salvez situaţia. De fapt, mi-am asumat laşitatea... sincer... A mai trecut un anotimp, iar marea iarna e alta.
Nu cobor pentur alticneva când vrea muşchii mei, ci cand mi se cere. N-am nici un drept să o fac doar pentru că pot. Culmea, în momentele acelea eram chiar convinsă că pot. Şi asta m-a ajutat să respir profund, să zâmbesc şi să spun: ,,azi nu e o zi potrivită pentru călătorie”. Puteam să văd norii apropiindu-se de ţărm şi să simt deja în gură gustul nisipului tulburat. Nu. E mai bine să aştepţi momentul potrivit. Ştiam şi că o vreme o să dispară complet de lângă mine, ca şi cum n-ar fi fost, dar acum asta era ok. Deja puteam să călătoresc singură pentru mine însămi. Până când s-a întors, simplu, ca şi cum ar fi venit zilnic, am trăit mult şi intens în propriile adâncuri.
În fiecare seară, după ce se stingeau luminile de la ţărm, plecam în larg. Îmi era pe de o parte mai simplu să iau barca, să vâslesc o vreme şi apoi să mă scufund. Pe de altă parte, micul felinar nu îşi trimitea lumina prea adânc şi uneori îmi era greu la întoarcere. În unele locuri, apele erau mai adânci şi ştiam că acolo mai am de căutat. În altele aproape vedeam nisipul de pe fund.
Ceea ce nu îmi spusese era că ori de câte ori o călătorie reuşea şi mă întorceam cu o perlă, fundul mării mai urca puţin. În momentul în care voi avea şiragul întreg, adâncimea apei nu va depăşi înălţimea mea. Abia atunci voi putea alege; să rămân la ţărm, întreagă, sau să mă scufund în apele interioare ale celuilalt pentru a-l însoţi în propriile lui călătorii de completare...
Am înţeles că nici drumurile lui nu erau gata, pentru că altfel n-aş fi simţit atunci apropierea furtunii. Departe de a fi dezamăgită de asta, descoperirea mi-a adus multă încredere. Dacă el putea, voi putea face şi eu călătorii pentru ceilalţi, doar cu câteva perle. Primele, culese de el, celelalte de mine.
Pentru prima călătorie singură am ales locul şi timpul unde fusesem împreună cu el ultima dată. Am început să respir în ritmul valurilor, imahinându-mi respiraţia lui alături de a mea. A lui e mai lentă şi mai profundă... îmi spun că e tine de antrenament şi continui... cred că am găsit locul... şi cobor...
Sunt un pic surprinsă, locul e acelaşi şi nu e. Călătoria de data trecută l-a modificat, adîncimea e mai mică. Pe locul unde zăcuse înainte femeia scufundată nu mai e nimic. Doar coralii proaspăt regeneraţi. E lumină ca şi cum n-ar fi fost noapte, iar unul dintre delfini se apropie uşor de mâna mea... oh, delicată şi tandră apropiere, Yina, o simţi şi tu? Cântecul îmi apare spontan pe buze, îl cînt bucuroasă. Delfinul se apropie pănă să îmi atingă mâna, apoi pleacă. Mulţumesc, dragule, ai dreptate. Am venit nu doar pentru confirmare, ci ca să aleg acum şi cealaltă direcţie: în sus, după fetiţa supărată.
Pentur că acum drumul până sus era mai scurt, am ajuns-o. M-a privit nedumerită, neştiind în prima clipă cine sunt; da, semănam cu Yina, şi totuşi... nu, nu eu sunt femeia la care venise. Dar s-a întors puţin şi s-a cuibărit în braţele mele. I-am cîntat şi ei cântecul să îl ştie când se va întoarce pe pământ. ,,Ce vrei tu, pui de sirenă?” şi mi-a spus. Am dus-o în braţe până la suprafaţă şi am ridicat-o spre razele lunii. Şi i-am spus. Că a fost şi ea la fel de dorită precum a dorit ea să vină. Doar că nu era momentul potrivit pentru ea. Şi că se va întoarce cu siguranţă. Că va creşte frumos, şi în cer, şi pe pământ. Şi va fi fericită. Mi-a şoptit dulce: ,,ştiu”. Şi s-a dizolvat în razele lunii.
Înapoi în barcă, purtată de valuri blânde către ţărm, mi-am dat seama că ţineam strâns pumnul stâng. Când l-am deschis, în el ţineam o perlă mică, roz.
Dar asta e perla mea. Despre perla lui vă povestesc altădată.

6 comentarii:

Mikka spunea...

"Ce vrei tu, pui de sirenă?"
Off, Doamne, ce intalnire... Ce calatorie, ce cantec si ce topire in razele lunii...
Poate ca se va intoarce cu raze de luna, cu povestile din Luna, in dar... sa-ti arate cum a crescut, si in cer si pe pamant...
Perlele tale... cu fiecare se inalta fundul marii... Oare cum va fi clipa alegerii, cand va fi sa fie siragul intreg?
Fie ca Ingerul sa-ti fie tare aproape, sa te tina in lumina lui, cand vei alege.
Calatorii frumoase, luminate si cu tovarasi buni de drum!

ajnanina spunea...

Mikka,
da, acolo jos sunt toate intalnirile posbile... si de acolo vine puterea de a le aduce in lumea asta, asa cum e ea...

nu imi imaginez cum ar fi un sirag intreg. oricum, stiu ca are multe perle diferite ca marime, culoare, textura...
si mi-ar placea sa aleg si atunci ceea ce imi doresc acum, la inceput de joc...

multumesc de urari, si calatoriile tale sa fie pline si bogate... de seva de aia de foc, din care infloresc toate cele...
ingerul meu e aproape, multumesc... e atat de bine sa stiu ca e aici, pe pamant :)

Daiana Prundurel spunea...

Draga, draga, draga,te descifrez mereu cu atata bucurie si emotie.Mi-e dor de tine si chiar daca sunt departe intre noi s-au leagt candva niste fire:) Calutul, fluturele si perla de la tine sunt mereu cu mine si le indragsec ca in prima clipa.E unul din cele mai frumoase si profunde cadouri primite in viata mea. Iti multumesc si ma gandesc la tine:)Te imbreatisez muult.

ajnanina spunea...

Daiana draga, ce bucurie imi faci ca treci si citesti...
povestile mele se fierb in oala-curucubeu, darul magic de la tine... :)
imbratisari cu drag...

darry.anna spunea...

Imi place asocierea apelor nemarginite cu sufletul uman. Nu m-am gandit niciodata ca as putea privi imensitatea apei fara frica si as putea explora adancimile sufletului fara timiditate.
Sunt doar un copacel care imbratiseaza cerul, calatoria mea e abia la inceput:)

ajnanina spunea...

Darry.anna,
calatoria e minunata de la un capat la celalalt!
si in adancurile cerului se intinde sufletul, iar ramurelele copacului care esti au mult cer in ele :)