sâmbătă, 14 februarie 2009

cat costa masca? VI

Dimineaţa îl găsi mai tulburat şi mai liniştit în acelaşi timp. Nu dormise. Se străduise să înţeleagă ce era adevărat şi ce nu din tot ceea ce trăise în ultimele zile. Şi-a dat seama că învaţă din ce în ce mai mult despre el însuşi atunci când se disociază (parcă ăsta era cuvântul folosit de meşterul de măşti, noul lui maestru). Adică atunci când îşi scoate masca de pe chip şi şi-o priveşte. Oare câte are? Îşi imagină propriul chip decojindu-se, măştile căzând una câte una pe praful podelei, mătura ducându-le mai departe, praf în praf...

Ceea ce văzuse în măştile turnate de pe chipul său îl surprinsese de fiecare dată. După discuţia cu bătrânul maestru se aştepta să vadă furie, orgoliu, milă sau silă. Era câte puţin din toate astea. Dar sub ele era dragostea... după despărţirea de Lise credea că va vedea uşurare, satisfacţie, iar orgoliul... dar sub ele era dragostea...

Oare acestea erau cu adevărat măştile lui? Se uită în oglindă – doar oboseală, pe chipul vechi şi cunoscut. Poate că noua imagine apare doar în condiţii speciale. Poate doar în amintire. Poate doar în prezenţa altor măşti. Poate doar la flacără. Poate doar sub ceară topită. Poate că aceasta era cu adevărat masca lui cea mai puternică... şi atunci oare ce se ascundea sub ea? Nu îndrăznea să se gândească. Dar acum, că se gândise, nu mai putea să-şi ia gândul de la asta.

Se întoarse pentru câteva zile la vin şi la femei. Altele de cât Lise. Citi rolul pentru o piesă nouă. Totul era diferit. Trebuia să continue, cu orice risc.

3 comentarii:

ajnanina spunea...

dragilor

povestea va continua si probabil se va incheia maine seara. pana atunci am de cugetat la urmarea potrivita dintre multele posibile.
va imbratisez cu drag si va multumesc pentru sustinere....

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Asa curind se terminaaa? miine seara? Oricum, ai adus-o iar in punctul in care iar este posibil sa se-ntimple orice. Mi-ar placea sa fie un roman. Eu sint fan declarat de pe-acum. :)Si multumesc de invitatie, promit sa fac tot ce pot s-o onorez, Ajnanina! :)

ajnanina spunea...

mi-am propus sa o termin maine seara, dar daca treaba se complica, nu pot sa-i retez bietului om elanul spre cunoastere... mai ales ca sper sa evoluez paralel cu el :)))

voi posta dupa 1 martie pe blog detaliile referitoare la workshop. ma bucur ca te intereseaza :)